Doğal ürünlerimiz

64410_638821926183669_433186545_n fotoğraf: Filiz Telek (filiztelek.wordpress.com)

Kır Çocukları ekibi olarak Tahtacıörencik Köyü’ndeki çalışmalarımızı desteklemek için küçük çaplı doğal üretimler yapıyoruz. Aynısafa merhemi ile başladığımız süreçte zaman içinde 11 farklı merhem, dudak koruyucu, ayrıca kış iksiri, sıvı propolis, marmelatlar ve sabunlar üretir hale geldik. Saç bakım yağından sonra koruyucu güneş yağı, güneş sonrası bakım yağı ve doğal sinek kovucu da ürettik. Kır Çocukları ekibi olarak aynı zamanda Oğuzhan Çiftliği‘nin de bir parçasıyız ve birlikte tam tahıl unları, cilt bakımı ve sağlıklı beslenme yağları, bal ve diğer arı ürünleri üretiyoruz.

Doğal ürünlerimizle ilgili bilgileri aşağıda bulabilirsiniz. Ürünlerimizi Ankara veya başka illerdeki adreslere kargoyla gönderebiliyoruz. Sürat kargo seçeneğinde paket başına sabit 8 TL gönderim ücretiyle belirttiğiniz adrese paketinizi gönderiyoruz. Kargo ücretini önden ödüyoruz, ürün + gönderim bedelini ürünleri aldıktan sonra banka hesabımıza yapabiliyorsunuz. Farklı kargo firması tercihiniz olursa sipariş formunda belirtebilirsiniz; bu durumda kargo alıcı ödemeli oluyor.

Siparişleriniz için aşağıda bağlantısı verilen sipariş formunu kullanabilirsiniz. Sorularınız için kircocuklari@gmail.com adresine bir e-posta yazabilirsiniz. Takası tercih edenler veya ürünlere ihtiyacı olup maddi durumu elverişli olmayanlar lütfen bizimle temas kursunlar.

>>> Kır Çocukları sipariş formu

936471_638821789517016_1734463312_n fotoğraf: Filiz Telek

Not: Ürünlerimizi hiçbiri “ilaç” değildir, sadece doğal destek veya bakım ürünleridir. Uzman hekimlerce uygulanacak tedavilerin yerini tutmazlar. Yalnızca sağlığın korunmasına ve iyileşme sürecinin desteklenmesine katkı sağlayabilirler. Ciddi durumlar ve yaralanmalarda tıbbi yardım almalısınız.

Aşağıda listediğimiz ürünlerin bazıları elimizde olmayabilir. Elimizdeki ürünlerin listesini ve fiyatları sipariş formunda görebilirsiniz:

>>> Kır Çocukları sipariş formu

Unlar (tam buğday ve çavdar, elenmiş yulaf ve arpa unları)

Uzun yıllar boyunca konvansiyonel tarım ürünü buğdaylardan elde edilen, rafine edilmiş beyaz unun hakimiyetini yaşadık ve yaşamaya devam ediyoruz. Zirai üretim yöntemlerinden un fabrikalarına, pastanelerden yaygın dağıtım ağlarına bütün sistem rafine edilmiş beyaz un üzerine kurulmuş. Burada tohumun güvenilirliği, kalitesi, üretimin çeşitli aşamalarında (yetiştirme, öğütme, rafinasyon ve koruma) kullanılan kimyasallar ve katkılar, rüşeym ve kepeğin ayrılmasının getirdiği besin değeri kaybı, buğday dışındaki tahıllara erişimin zorluğu gibi pek çok önemli konu var. Oğuzhan Çiftliğinde organik sertifikalı yetiştirilen tahıllardan (üç çeşit buğday, çavdar, arpa ve iki çeşit yulaf), ayrıca Güdülün kırmızı nohutundan taş değirmende öğüttüğümüz unlarla ilgili ayrıntılı bilgiler (kullanım alanları dahil) BU BAĞLANTIDA. Ürünlerle ilgili kısa bilgiler ise aşağıda.

  • Karakılçık buğdayı tam unu:  Oğuzhan Çiftliği’nde yetiştirilen karakılçık buğdayından, Uruş taş değirmende öğütülmüş çok özel bir ürün. Anadolu’nun kaybolmaya yüz tutmuş değerlerinden Karakılçık buğdayını ekolojik tarımla ürettik. Kullanım alanları dahil DAHA FAZLA BİLGİ.
  • Kızıltan buğdayı tam unu: Oğuzhan Çiftliği’nde organik sertifikayla üretilen sert (durum tipi) Kızıltan buğdayından, Uruş taş değirmende öğütülmüş un. Katkısız, saf, tam buğday unu. Kullanım alanları dahil DAHA FAZLA BİLGİ.
  • Bayraktar buğdayı tam unu: Oğuzhan Çiftliği’nde organik sertifikayla üretilen ekmeklik Bayraktar buğdayından, Uruş taş değirmende öğütülmüş un. Katkısız, saf, tam buğday unu. Kullanım alanları dahil DAHA FAZLA BİLGİ.
  • Tam çavdar unu: Oğuzhan Çiftliği’nde doğal tarımla yetişen çavdarlardan, Uruş taş değirmende öğütülmüş un. Katkısız, saf, tam çavdar unu. Kullanım alanları dahil DAHA FAZLA BİLGİ.
  • Arpa unu: Oğuzhan Çiftliği’nde doğal tarımla yetişen Aydan Hanım çeşidi yerli arpalardan, Uruş taş değirmende öğütülmüş un.. Katkısız, saf, kavuzu elenmiş arpa unu. Kullanım alanları dahil DAHA FAZLA BİLGİ.
  • Yulaf unu: Oğuzhan Çiftliği’nde doğal tarımla yetişen yulaflardan (sarı yulaf ve kavuzlu yulaf), Uruş taş değirmende öğütülmüş un. Katkısız, saf, kavuzu elenmiş yulaf unu. Kullanım alanları dahil DAHA FAZLA BİLGİ.
  • Nohut unu: Güdül’ün leblebi yapımında da kullanılan eski kırmızı nohudu. Uruş taş değirmende çekildi. Humus veya gömbe gibi geleneksel tariflerin yanı sıra, yaratıcılığınızla pek çok şey üretebilirsiniz (kurabiyeler, bisküviler, …).

Tahıl ve tohumlar 

Buğday çeşitleri, arpa, çavdar ve yulaf Oğuzhan Çiftliği’nde organik sertifikalı yetiştiriliyor. Izgın, keten tohumu, çemen tohumu, çötekotu tohumu da aynı çiftlikten, doğal tarım ürünleri.  Sarı nohut köyümüzden (Ayşe-Yahya Dilek), kırmızı nohut leblebici Altıntaş Kardeşler’den, Güdül Salihler köyünden.

Bu tohumları çeşitli şekillerde kullanabilirsiniz. Az bilinen ama çok değerli olan iki kullanım şekli ise filizlendirme ve çimlendirme. Bu iki yöntemle ilgili bazı bilgileri BU BAĞLANTIDA bulabilirsiniz. 

  • Keten tohumu: Oğuzhan Çiftliği’nden, doğal tarımla yetiştirilmiş keten tohumları. İyi bir Omega 3 ve lignan kaynağıdır. Öğütülüp salatalara ve çorbalara eklenebilir. Kabızlıkta günde 3 defaya kadar, 1 tatlı kaşığı bütün halde yutulup üzerine ılık su içilir.
  • Çemen (boyotu) tohumu: Oğuzhan Çiftliği’nden, doğal tarımla yetiştirilmiş çemen tohumları. Filizlendirilmesi kolaydır, bu şekilde salatalara katılabilir. Havanda dövülerek soslara eklenebilir.
  • Çörekotu tohumu: Oğuzhan Çiftliği’nden, doğal tarımla yetiştirilmiş yerli çeşit çörekotu. Ezilerek veya öğütülerek salatalara ve çorbalara eklenebilir.
  • Yerel roka (ızgın) tohumu: Oğuzhan Çiftliği’nden, doğal tarımla yetiştirilmiş ızgın (Anadolu’nun yerel roka çeşidi) tohumları. Çimlendirilerek salatalara veya öğütülerek salata veya çorbalara eklenir.
  • Yonca (alfalfa) tohumu: Oğuzhan Çiftliği’nden, doğal tarımla yetiştirilmiş yonca (Medicago sativa) tohumu. Filizlendirme için ideal.
  • Sarı nohut: Köyümüzde yeni tanıştığımız Ayşe-Yahya Dilek çiftinin doğal yöntemlerle (zirai gübre, ot veya böcek ilacı kullanmadan) yetiştirdikleri, Güdül’ün yerel sarı nohutu.
  • Kırmızı nohut: Güdül’de tek kalmış olan leblebi imalatçıları İsmail ve Cengiz Altındağ’ın leblebi yapmakta kullandıkları, Güdül Salihler Köyü’nde doğal yöntemlerle yetiştirilmiş kırmızı nohut. Pişirilmeye uygun ve en az sarı nohut kadar lezzetli.

Tahıl ezmeleri ve granola

Oğuzhan Çiftliği’nde organik sertifikalı yetiştirilen buğday, arpa, çavdar ve yulaf ile arkadaşımız Özlem’in GekoO markasıyla ürettiği nefis tahıl ezmeleri ve granolalar. 

  • ORGANİK BUĞDAY EZMESİ (350 gr): Oğuzhan Çiftliği’nde yetişen organik buğdaylardan kırmızı buğday ezmesi 
  • ORGANİK ÇAVDAR EZMESİ (350 gr): Oğuzhan Çiftliği’nde yetişen organik çavdarlardan nefis çavdar ezmesi 
  • ORGANİK YULAF EZMESİ (350 gr): Oğuzhan Çiftliği’nde yetişen organik yulaflardan, dış kabuğu soyularak yapılmış  yulaf ezmesi. İçinden az miktar sert yulaf kavuzu çıkabilir.
  • ORGANİK ARPA EZMESİ (350 gr): Oğuzhan Çiftliği’nde yetişen organik arpalardan, dış kabuğu soyularak yapılmış arpa ezmesi. 
  • ORGANİK NEŞELİ TAHILLAR – SADE GRANOLA (340 gr): Oğuzhan Çiftliği’nde yetişen organik tahılların ezmeleri (buğday, arpa, yulaf, çavdar) ve hepsi organik sertifikalı: yayla balı, sızma zeytinyağı, yumurta akı ve tuz ile üretilen nefis tahıl granola.
  • ORGANİK CEVİZLİ MEYVELİ GRANOLA (375 gr): 20 TL/adet. Oğuzhan Çiftliği’nde yetişen organik tahılların ezmeleri (buğday, arpa, yulaf, çavdar) ve hepsi organik sertifikalı: yayla balı, sızma zeytinyağı, yumurta akı, ceviz, kuru incir, dut kurusu, mineral tuz ile üretilen nefis granola

Doğal merhemler

Merhemlerimizi tamamen doğal malzemelerle, geleneksel reçetelere göre, el emeği ile üretiyoruz. Bitkileri kendimiz yetiştiriyor veya doğadan topluyoruz. 40 ml cam kavanozda sunduğumuz merhemlerimizle ilgili daha fazla bilgi için buraya tıklayın

179764_638821716183690_1170806302_n fotoğraf: Filiz Telek

  • Mürver merhemi: Böcek sokmaları,  kaşıntılı haller,  yangılı kızarıklıklar, tahrişler, soğuk ısırığı, öksürük ve solunum zorluğu (göğüs ve sırta uygulama), yüzeysel yaralar, ezikler, burkulmalar. Daha fazla bilgi.
  • Sarı kantaron merhemi: Yanıklar, güneş yanıkları, küçük yaralar, yüzeysel iltihaplanmalar,dudak uçuklarında, burun içi yaraları, zona,  sırt ve bel ağrıları, eklem ağrıları, romatizmal ağrılar,  siyatik, sinir kaynaklı diğer ağrılar, atopik dermatit. Daha fazla bilgi.
  • Aynısafa merhemi: Yüzeysel yara ve yanıklar, güneş yanıkları, yüzeysel iltihaplanmalar, ezikler ve şişlikler,mantar enfeksiyonları, seboreik egzemada, pişikler, yüzeye yakın kas ağrıları, sırt ve boyun ağrısı, dudak, el ve ayaklardaki çatlaklar, alerjik kaşıntı ve kabartılar. Daha fazla bilgi.
  • Civanperçemi merhemi: Yüzeysel çizikler, kesikler ve ezilmeler, yüzeye yakın kan oturmaları, kılcal damar çatlakları, varis, hemoroid, çıbanlarda ve yüzeysel iltihaplar, traş sonrası bakım. Daha fazla bilgi.
  • Kokulu yonca merhemi: Varis, hemoroid, bacaktaki dolaşım sorunları, kas ağrıları, romatizmal ağrılar ve eklem şişlikleri; çıbanlarda, ezikler ve yılancık (erizipel), gül (rozase) rahatsızlığı. Daha fazla bilgi.
  • Çayır papatyası (koyungözü) merhemi: Ezikler, burkulmalar, morarmalar, kas ağrıları, kas sertlikleri,  kramplar, eklem bağlarıyla ilgili sporcu yaralanmaları,yüzeysel yaralar, burun içi yaraları, yüzeysel iltihaplanmalar. Daha fazla bilgi.
  • Mayıs papatyası merhemi: Temiz alanlardan topladığımız mayıs papatyası (Matricaria chamomilla) çiçek başlarından yaptığımız merhem. Yara ve yanıkların iyileşmesini hızlandırır, ağrı dindirici, iltihap önleyici, kaşıntılı egzamada rahatlatıcıdır. Daha fazla bilgi.
  • Hercai menekşe merhemi: Kendi arazimizden topladığımız minik hercai menekşe çiçekleriyle, soğuk demleme yöntemiyle yaptık. Egzamada rahatlatıcı, aynı zamanda iyi bir nemlendiricidir. Daha fazla bilgi.
  • Kokulu menekşe merhemi: Doğada ve bahçemizden topladığımız kokulu menekşe yapraklarıyla yaptık. Diğer menekşe türleri gibi egzamada rahatlatıcı, aynı zamanda serinletici, nemlendirici ve besleyici özellikleriyle etkili bir doğal kozmetik. Daha fazla bilgi.
  • Sinirliot merhemi: böcek sokmalarında kaşıntı ve kabarıklığa, yüzeysel yaralarda, hafif yanık ve tahrişlerde etkili, kontakt dermatit ve hishidrotik dermatitte rahatlatıcı. Daha fazla bilgi.
  • Zencefil merhemi: Romatizmalı eklemlerde, adet ağrılarında, hafif spor yaralanmalarında ağrılı bölgeye uygulandığında ağrı kesici ve rahatlatıcı. Üşüyen ayaklara veya öksürük başlangıcında göğse sürüldüğünde ısıtıcı. Daha fazla bilgi.
  • Melisa merhemi: Antiviral (virüslere karşı etkili) ve antifungal (mantarlara karşı etkili) özellikler taşır. Uçukların önlenmesi ve giderilmesinde en etkili doğal desteklerden biridir.  Daha fazla bilgi.
  • Karakafesotu merhemi: Karakafesotunun yapraklarından ürettiğimiz bir merhem. Bitkinin yapraklarının etkinliği kökünden daha az olsa da bu merhemi yaralarda, şişliklerde, bağdoku zedelenmelerinde ve kas sertliklerinde etkili bir şekilde kullanabilirsiniz. Daha fazla bilgi.

Kozmetik kullanımı öne çıkan merhemlerimiz:

  • Altınotu merhemi: Altınotu / ölmezçiçek köyümüzün dağlarında yetişiyor. Koruyucu, dindirici ve cildi güçlendirici özellikleriyle güçlü bir doğal kozmetik. Altınotunu soğuk sıkım ekolojik zeytinyağı ve aspir yağı karışımı içinde biraz ısıtıp beklettik, karakovan balmumu ve adaçayı uçucu yağı ilavesiyle merhemimizi hazırladık.
  • Yabani gül çiçeği merhemi: Dudak ve el koruma; çatlamış, kurumuş, hasar görmüş cilt; günlük bakım ve nemlendirme. Daha fazla bilgi.
  • Kokulu gül merhemi: Dudak ve el koruma; çatlamış, kurumuş, hasar görmüş cilt; günlük bakım ve nemlendirme. Daha fazla bilgi.
  • Hodan-Aynısafa merhemi: Günlük bakım ve nemlendirme; el, ayak ve dudaklardaki çatlaklar, cilt lekeleri, tahrişler, yüzeysel yaralar ve şişlikler. Daha fazla bilgi.
  • Kokulu menekşe merhemi: Doğada ve bahçemizden topladığımız kokulu (mor) menekşe yapraklarıyla yaptık. Egzamada rahatlatıcı, aynı zamanda nemlendirici ve besleyici özellikleriyle etkili bir doğal kozmetiktir.

>>> Kır Çocukları sipariş formu

Sabunlar

Sabunlarımızı soğuk pres ekolojik zeytinyağı, hindistancevizi yağı ve kakao yağının sodyum hidroksit (NaOH) ile reaksiyonu sonucu elde ediyoruz. Bu işlemi soğuk yöntemle (CP) gerçekleştiriyoruz. Sabunlaşma reaksiyonunun bir gereği olarak sodyum hidroksit (kostik olarak da adlandırılır) kullanımına ihtiyacımız var. Son üründe bu maddenin kalıntısının bulunmaması için, reaksiyonun gerektirdiğinden biraz fazla bitkisel yağ koyuyoruz, böylece kostiğin tümüyle tükenmesini garanti ediyoruz. Bu fazla yağın miktarı çok önemli. Bazen doğal sabunlar durduğu yerde erir ve üzerinde jelimsi bir tabaka oluşur ya, işte bu fazladan yağın abartıldığının bir işaretidir.

Sabunlarımızda palm yağı kullanmıyoruz. Palm yağı ile ilgili ekolojik hassasiyetleri biz de gözetiyoruz. Sabunlarımızı ahşap kalıplarımızda beklettikten sonra 4-6 hafta oda sıcaklığında sabunlaşma reaksiyonunun tamamlanması için bekletiyoruz. Ondan sonra tek tek elde paketleniyor ve sunuma hazır hale geliyorlar. 

Sabunlarımızın en önemli özelliği reaksiyon sonucu açığa çıkan gliserindir. Doğal gliserin cildinizi korur ve besler. Ellerinizi, bedeninizi bizim sabunlarımızla yıkadığınız zaman kuruma, çatlama olmaz. Sabunlarımızda ekstra koku kullanmıyoruz. Hepsinin kendine has kokuları var ve bu doğal kokularını biz çok sevdik. Bol köpüren, kolay erimeyen sabunlarımızı siz de seveceksiniz.

1016880_638821546183707_699386790_n fotoğraf: Filiz Telek

  • Sade sabun. Avuç içine göre, kare, 90-100 gr civarında. Zeytinyağı, hindistancevizi yağı ve kakao yağının sodyum hidroksitle düşük ısıda tepkimesi ile üretilmiştir. Doğal, hafif bir kokusu vardır. El ve banyoda kullanmak için uygundur. Güzel temizler, cildinizi tahriş etmez, bünyesinde doğallığı sonucu bulunan gliserin cildinizi besler, nemlendirir.
  • Sade sabun (Portakal rendeli). Avuç içine göre, kare, 90-100 gr civarında. Zeytinyağı, hindistancevizi yağı ve kakao yağının sodyum hidroksitle düşük ısıda tepkimesi ve kendi mutfağımızda kuruttuğumuz portakal kabuğu rendelerinin eklenmesiyle üretilmiştir. Doğal, hafif bir kokusu vardır. El ve banyoda kullanmak için uygundur. Güzel temizler, cildinizi tahriş etmez, bünyesinde doğallığı sonucu bulunan gliserin cildinizi besler, nemlendirir.
  • Tuz sabunu: 110-120 gr civarında. Çankırı Üç Elma’dan kaya tuzu, zeytinyağı, hindistancevizi yağı ve kakao yağının sodyum hidroksitle düşük ısıda tepkimesiyle üretilmiştir. Rengi aktır. Neredeyse kokusuzdur.  El ve banyoda kullanmak için uygundur. Özellikle hassas ve tahriş olmuş eller ve deri için ve boyasız saçları yıkamak için idealdir. Ağırlığının %40’ı oranında tuz (Üç Elma Doğal Tarım’dan Çankırı tetis deniz tuzu) içerir. Dayanıklıdır, kolay kolay bitmez. Tuz sabunu ile banyo yaptığınızda yenilenirsiniz, bedeniniz ihtiyacı olan minerallare bu doğal tuzlu sabun yardımıyla kavuşur.  Ter kokusunu (özellikle koltuk altı) önler. Bünyesinde doğallığı sonucu bulunan gliserin cildinizi besler, nemlendirir. 
  • Çikobar sabun. 120-140 gr civarında. Zeytinyağı, hindistancevizi yağı ve kakao yağının sodyum hidroksitle düşük ısıda tepkimesi ve az miktarda kahve ilavesiyle üretilmiştir. Rengi sütlü çikolata rengidir. Kakao gibi kokar. El ve banyoda kullanmak için uygundur. Özellikle hassas ve tahriş olmuş eller ve deri için çok uygundur. Bol miktarda kakao yağı içerir, kakao yağı temizlikten sonra bile derinizin üzerinde ince bir tabaka oluşturarak cildinizi nemlendirmeye devam eder. Bünyesinde doğallığı sonucu bulunan gliserin cildinizi besler, nemlendirir.
  • Keçi sütlü sabun. 90-100 gr civarında. Keçi sütü, zeytinyağı, hindistancevizi yağı ve kakao yağının sodyum hidroksitle düşük ısıda tepkimesiyle üretilmiştir. Rengi açık sarıdır. Kokusu bisküviye benzer. Kendinizi süt proteinlerinin doğal güzelliği ile şımartabilirsiniz. Yumuşacık, bol köpüklü, nefis bir banyo keyfi sabunudur. Bünyesinde doğallığı sonucu bulunan gliserin cildinizi besler, nemlendirir. 
  • Sarı kantaronlu sabun. 90-100 gr civarında. Sarı kantaron yağı (zeytinyağında sarı kantaron özütü), hindistancevizi yağı ve kakao yağının sodyum hidroksitle düşük ısıda tepkimesiyle üretilmiştir. Rengi yeşilimsidir. Kokusu sarı kantaron yağının kokusuna benzer, tatlımsıdır. El ve banyoda kullanmak için uygundur. Özellikle hassas ve tahriş olmuş eller ve deri için uygundur. Bünyesinde bulunan sarı kantaron yağı cildinizin iyileşmesine katkıda bulunur, korur. Bünyesinde doğallığı sonucu bulunan gliserin cildinizi besler, nemlendirir. 
  • Civanperçemli sabun. 90-100 gr civarında. Civanperçemi yağı (zeytinyağında civanperçemi özütü), hindistancevizi yağı ve kakao yağının sodyum hidroksitle düşük ısıda tepkimesiyle üretilmiştir. Rengi açık sarı-kremdir. Kokusu civanperçemi yağının kokusuna benzer, kekremsidir. El için ve banyoda kullanmak için uygundur. Özellikle hassas ve tahriş olmuş eller ve deri için uygundur. Cildinizin iyileşmesine katkıda bulunur, korur. Bünyesinde doğallığı sonucu bulunan gliserin cildinizi besler, nemlendirir. 

>>> Kır Çocukları sipariş formu

Kozmetik yağlar (cilt ve saç bakımı) ve masaj yağları

Oğuzhan Çiftliği soğuk pres yağlarıyla ilgili ayrıntılı bilgiler BU SAYFADA

  • Saç bakım yağı. Saçların beslenip güçlendirilmesinde, saç dökülmelerinin önlenmesinde ve kepeğe karşı kullanılabilen etkili bir yağ karışımı. Daha fazla BİLGİ
  • Sarı kantaron yağı. Karnı ağrıyan bebeklerin karnına sürülür. Ayrıca sarı kantaron merheminin kullanıldığı tüm durumlarda: yanıklar, yaralar, sırt ve bel ağrıları, siyatik ve romatizma, uçuk, su çiçeği, zona, kas ve eklem ağrıları. Daha fazla BİLGİ
  • Aspir yağı (masaj ve bakım yağı). Anadolu’nun has bitkilerinden olan aspir (Carthamus tinctorius) bitkisinden elde edilen soğuk sıkım aspir yağı besleyici ve nemlendirici özelllik gösterir. Kokusunun hafif olması, cilt tarafından iyi emilmesi ve içeriğindeki yüksek CLA ve E vitamini sayesinde kozmetik alanındaki en değerli yağlardan biridir. Daha fazla BİLGİ
  • Lavantalı aspir yağı (masaj ve bakım yağı). Çok özel bir bakım ve masaj yağı. Oğuzhan Çiftliği’nde yetişen aspir tohumları ve taze lavantalar birlikte soğuk pres makinesinde sıkıldı. Sonuç muhteşem. 
  • Hardal tohumu yağı. İyi bir saç bakım yağıdır. Saç derisini besler, kepeği önler, saç köklerini canlandırır ve saçları güçlendirirler. Daha fazla BİLGİ
  • Izgın (İç Anadolu’ya özgü yerel roka çeşidi) tohumu yağı. Hardal yağı gibi, ızgın yağı da saç bakımı için ideal bir yağdır. Saç derisini besler, kepeği önler, saç köklerini canlandırır ve saçları güçlendirir. Daha fazla BİLGİ
  • Susam yağı. Doğal tarım yöntemleriyle üretilen susam tohumlarından soğuk preslenmiş saf susam yağı. Besleyici bir cilt bakım yağı ve ideal bir masaj yağıdır. Güneşin UV ışınlarına karşı az da olsa koruma sağlayan ender yağlardan biridir. Sedef, egzema (dermatit) ve romatizmal artitte rahatlatıcıdır, yanıklarda iyileşmeyi hızlandırır.
  • Üzüm çekirdeği yağı. Oğuzhan Çiftliği’ndeki yerli bağların üzümlerin çekirdeklerinden. Vitamin ve minerallerce zengindir ve bütün cilt tipleri için besleyicidir. Antioksidan özellik gösteren E vitaminini yüksek oranda içerir. Sıkılaştırıcı özelliğinden dolayı yağlı ve sivilceli ciltler için iyi bir bakım yağıdır. Cilt tarafından kolayca emilir. Masaj yağı olarak en fazla tercih edilen yağlardan biridir. Göz çevresindeki kırışıklıklar için, ince bir tabaka halinde geceleri uygulanabilir.
  • Kuşburnu çekirdeği yağı. Çok önemi bir yağ asidi olan GLA’nın en yüksek oranda bulunduğu yağ olan kuşburnu çekirdeği yağı cilt bakımında en önde gelen doğal kozmetiklerden biridir. Dış etkenlerin oluşturduğu hasarların giderilmesinde çok etkilidir. Cildin yenilenmesi, yanık ve yaralardan kaynaklı izlerin azaltılması için de kullanılır. Elde edilmesi zor olduğundan en pahalı yağlardan biridir, ama kullanımda çok küçük miktarlar yeterlidir ve genellikle bir baz yağın içine eklenerek (örn. bir tatlı kaşığı aspir veya susam yağı içine beş-on damla) kullanılır. Sıcak ortamda bulundurulmamalı, tercihen buzdolabında tutulmalıdır.
  • Isırgan tohumu yağı. Etkili bir saç bakım yağıdır. Mantar kökenli saç derisi problemlerinde ve kepekte iyi sonuç verir. Saç köklerini besleyerek saçları güçlendirir, saç dökülmelerini azaltır.
  • Nar çekirdeği yağı. Nar çekirdeklerinden soğuk preslenerek elde edilmiş saf yağ. Sıkılaştırıcı ve kırışıklık giderici etkilerinden dolayı doğal kozmetik olarak kullanılır. Bir baz yağın içine ekleyerek (örn. bir tatlı kaşığı aspir veya susam yağı içine beş-on damla) kullanılır. (İstisnai durum: Konvansiyonel üretim olması muhtemel nar çekirdeklerinden.)
  • Badem yağı. Nusratlı Köyü’nden gelen doğal üretim bademlerin içleri çıkarıldı ve Oğuzhan Çiftliği’nde soğuk preslendi. Bir baz yağın içine ekleyerek (örneğin bir tatlı kaşığı aspir yağı, zeytinyağı veya susam yağı içine on-on beş damla) kullanabileceğiniz bir doğal kozmetik. Cilt ve saç için besleyici ve yumuşatıcı.
  • Tatlı kayısı çekirdeği yağı. Kayısı iç çekirdeklerinden soğuk preslenerek elde edilmiş saf yağ. Yumuşatıcı ve besleyici özelliğiyle doğal kozmetik olarak kullanılır. Bir baz yağın içine ekleyerek (örneğin bir tatlı kaşığı aspir yağı, zeytinyağı veya susam yağı içine on-on beş damla) eklenerek uygulanır. (İstisnai durum: Malatya’dan, konvansiyonel üretim olması muhtemel kayısıların çekirdeğinden.)

>>> Kır Çocukları sipariş formu

Sağlıklı beslenme ve doğal destek yağları

Oğuzhan Çiftliği soğuk pres yağlarıyla ilgili ayrıntılı bilgiler BU SAYFADA

Bu yağları Yozgat kırsalında, Gövdecili Köyü’ndeki Oğuzhan Çiftliği’nde İdris Oğuzhan ile birlikte üretmekteyiz. Uzun yıllardan beri yağ bitkileri üretimi yapan İdris Oğuzhan’ın çalışmaları özellikle aspir bitkisinin ve aspir yağının Türkiye’de tanınırlığının artmasında öncü olmuş. Yağ bitkilerini temel olarak çiftliğin merkezinde yer alan arıları için doğal besin kaynağı olarak yetiştiriyor. Soğuk sıkımla çıkarılan ve yalnızca mekanik filtrelemeyle durultulan bu bitkisel yağlar hem dengeli beslenme için hem de sağlık desteği olarak çok değerliler.

Bitkisel yağlarda farklı Omega yağ asitlerinin yanı sıra sağlık için önemli katkıları olan çeşitli bileşenler bulunur (A,D,E,K vitaminleri, tokoferoller yani E vitamini aktivasyon kaynakları, organik mineraller lesitinler/fosfolipidler, lipoproteinler, bitkisel steroidler, lignanlar, flavonoidler, karotenoidler, …) Bir sabit yağ elde edilirken bütün bu değerli bileşenleri en iyi şekilde koruyan yöntem soğuk pres yöntemidir. Zira kimyasal çözücülerle (örn. hexan), çok yüksek basınçla (expeller) veya çok yüksek sıcaklık uygulamasıyla elde edilen yağların doğal yapılarında bozulmalar ortaya çıkabilir: Yağ asidi moleküllerinin trans hale geçebilir ve serbest radikaller ortaya çıkabilir. Bu işlemler ve bunlara eklenebilen kimyasal rafinasyon, koku giderme, renk ayarlama gibi işlemler sonucunda yağların hem kendilerine özgü lezzeti kaybolur, besleyicilik değerleri düşer ve hatta sağlığa zararlı hale gelebilirler. Soğuk pres bitkisel yağlar ise, her biri kendine has lezzet, besleyicilik değeri ve şifa potansiyeli taşıyan özel, ‘fonksiyonel’ gıdalardır. 

En düşük verimli yağ çıkarma yöntemi soğuk preslemedir. Bu sebeple maliyeti yüksektir  ve büyük çaplı endüstriyel üretimlerde tercih edilmez. Soğuk presleme yüksek verimin değil, gerçek, sağlıklı ve yüksek nitelikli gıda üretiminin amaçlandığı bir üretim şeklidir.

  • Aspir yağı. Doğal tarım yöntemleriyle üretilip soğuk preslenmiş aspir yağı her tür soğuk yemekte (salatalar, mezeler, hafif pişirmeler) kullanılabilen, yüksek kaliteli, sağlıklı ve lezzetli bir bitkisel yağdır. Doğal oluşu ve hafif fındıksı lezzetiyle bir ‘gurme’ ürünüdür. Sağlık açısından organizmaya katkı yapan, zayıflamaya yardımcı olduğu kanıtlanmış olan bir yağdır. 500 ml ve 250 ml cam şişe seçeneklerinde. Daha fazla BİLGİ.
  • Keten tohumu yağı. Doğal tarım yöntemleriyle üretilip soğuk preslenmiş saf keten tohumu yağı. Zengin bir Omega-3 ve lignan kaynağı olarak gıda takviyesi olarak kullanılır. Taze ürünü buzdolabında tutuyor ve soğuk zincir ile (dondurulmuş su şişeleri ile) gönderiyoruz.
  • Ketencik tohumu yağı. Ketenden farklı bir bitki olmakla birlikte ketencik (Camelina sativa) bitkisinin tohumları da tıpkı keten yağı gibi yüksek oranda Omega-3 içerir. Ketencik yağının diğer Omega-3 kaynaklarına göre avantajı ısıya ve ışığa karşı çok daha dayanıklı olması ve nakliye-depolamada soğuk zincir gerektirmemesidir. Daha fazla BİLGİ.
  • Çörekotu yağı. Oğuzhan Çiftliği’nden. Bu olağanüstü bitkisel yağın sağlığa katkı veren özelliklerini biliyorsanız ama “acaba doğalını, safını nereden bulurum?” diye düşünüyorsanız bu ürün sizin için. Öne çıkan kullanım alanları: Alerjiler, astım, zayıf bağışıklık sistemi. Yerel tohumdan, doğal tarımla yetiştirilmiş çörek otunun soğuk presle sıkılmasından elde edilen bu yağ kendine özgü keskin tada ve koyu renge sahip. Çocuklar için günde 1-2 çay kaşığı, büyükler  için 1-2 tatlı kaşığı yeterli. Ayrıca çörekotu yağı geleneksel olarak yanıklarda, saç beyazlıklarını gidermek için ve göğüsleri büyütmek için kullanılmış. Daha fazla BİLGİ.
  • Susam yağı. Doğal tarım yöntemleriyle üretilip soğuk preslenmiş saf susam yağı. Yüksek kaliteli ve lezzetli bir bitkisel yağdır.  Vitaminler (E, A ve B), mineraller (özellikle demir ve kalsiyum), lignanlar ve diğer antioksidanlar, lesitin ve aminoasitlerce zengindir. Sağlık desteği/fonksiyonel gıda olarak doğrudan tüketebilir, ayrıca her tür soğuk yemekte (salatalarda, mezelerde) ve hafif pişirmelerde kullanabilirsiniz. Gıda desteği olarak yetişkinler için günde 2 tatlı kaşığı yeterlidir, fazlasının zararı olmaz. 
  • Ayçiçeği tohumu yağı. Soğuk pres ayçiçek yağı ‘fonksiyonel gıda’ olarak nitelenen özel bir yağdır. Beyin dokusunun yenilenmesinde etkili olan lesitinin zengin bir kaynağıdır. Kan pıhtılaştırıcı faktör olarak bilinen K vitamini diğer bütün yağlara göre çok daha düşüktür. Bu iki özelliği sayesinde özellikle beyin kanaması geçirmiş kişiler için iyileşmeyi hızlandırıcı ve yeni potansiyel vakaları önleyici olarak önerilir.
  • Üzüm çekirdeği yağı. Son derece farklı, karakteristik lezzeti ile bir gurme yağıdır. Doymuş yağ oranı düşük ve besleyicidir. Salata soslarına az miktarda katılarak tüketilebilir.
  • Kabak çekirdeği yağı. Yüksek oranda steroller, E vitamini, arıca selenyum, çinko ve magnezyum minerallerini içerir. Özellikle iyi huylu prostat ve idrar kesesi sorunlarında etkilidir. Kolesterolü düşürür ve kalp sağlığına destek olur. Dokuların, özellikle de kas dokusunun güçlenmesine katkı sağadığı için sporcular için önerilir. Antioksidan ve antienflamatuar özellikleri nedeniyle her türlü enfeksiyon durumunda bağışıklık sistemini desteklemek için kullanılabilir. Gıda takviyesi olarak yetişkinler için günde 1-2 tatlı kaşığı önerilir.
  • Isırgan tohumu yağı. Dahili olarak özellikle yaşlılıkta ve vücut direncinin düşük olduğu durumlarda destekleyici olarak kullanılır. Almanya’da Jugendöl (gençlik yağı) olarak nitelendirilir, çünkü içeriğindeki AHA (Alfa Hidroksi Asit) cildin canlı tabakasındaki epitel hücrelerin oksidasyonunu engeller ve cildin yaşlanmasını geciktirir. Dahili olarak günde en fazla 20 damla (yetişkinlerde) kullanılması ve kürlerin üç ayı geçmemesi, sonrasında en az aynı süreyle ara verilmesi önerilir. Aşırı duyarlı kişilerde alerjik tepkiler oluşursa kullanıma ara verilmelidir.
  • Devedikeni tohumu yağı. Devedikeni tohumları %4–6 oranında silymarin içerir ve bu madde soğuk pres yönteminde yağa geçer. Silymarin yüksek dozlarda bile yan etki içermez. Karaciğeri korur, karaciğer dokusunun yenilenmesini sağlar, karaciğer yağlanmasında etkilidir. Aynı zamanda iyi bir kan temizleyicidir ve bu özelliğinden dolayı sedef gibi içsel kaynaklı cilt problemlerinde yararlıdır. Güçlü bir antioksidan olan silymarin kanda veya karaciğerde bulunan serbest radikallerin, kimyasal ilaçlar, sigara, alkol, kirli hava gibi etkenlerden kaynaklanan toksinlerin vücuttan temizlenmesini sağlar. Yapılan çalışmalarda siroz, kronik hepatit, karaciğer yağ infiltrasyonu, safra kanallarının ve çevre dokusunun iltihabı gibi birçok karaciğer hastalığında olumlu etkileri olduğu gösterilmiştir. Böbreklerin çalışmasına katkıda bulunur, idrar yolu sorunlarının giderilmesine yardımcı olur. Yetişkinler için günde iki veya üç kez bir tatlı kaşığı alınması tavsiye edilir.
  • Acı kayısı çekirdeği yağı. Kayısı çekirdeklerinden Oğuzhan Çiftliği’nde soğuk presle elde edilmiştir. Sağlık desteği olarak kullanılır. Acı kayısı çekirdekleri, kansere karşı koruyucu etkileri olduğu düşünülen amigdalini (B17 vitamini) yüksek oranda içerir. 
  • Deneme üretimi olarak kişniş, yer fıstığı, ceviz, anason, rezene ve melemir (pelemir) yağları
  • 3-6-9 özel harman yağı. Omega yağ asitleri yönünden dengeli, özel bir beslenme yağı. Soğuk pres ketencik yağı, aspir yağı, zeytinyağı, üzüm çekirdeği yağı ve çörekotu yağından oluşuyor. Daha fazla BİLGİ.

>>> Kır Çocukları sipariş formu

Tentürler

996875_638821356183726_1400952913_n fotoğraf: Filiz Telek

Doğadan, tertemiz alanlardan topladığımız yabani bitkilerle küçük ölçekte tentür (alkol veya sirke içinde bitki özütü) üretimi yapıyoruz. Çözücü olarak sirke tentürlerimizde doğal elma sirkesi (Üç Elma Doğal Tarım Çiftliği’nden), alkol tentürlerimizde ise iyi kalite votka + tıbbi etil alkol kullanıyoruz. Önemli yan etkileri olabilecek bitkilerden tentür hazırlamıyoruz. Tentürlerimizi çok miktarda üretip yaygın şekilde tanıtmıyoruz: İhtiyaç duyanlarca erişilebilmesi için az miktarda yapıp elimizde bulunduruyoruz. Özellikle dahil kullanım söz konusu olduğunda önerimiz, kullanmayı düşündüğünüz üründeki etkin bitkiyi kendi araştırmalarınız ve deneyimlerinizle iyice tanımanızdır. Bütün gıdalar ve destek ürünlerinde olduğu gibi tentürlerde de olası alerjik tepkiler gözlenmelidir. Tentürlerin 2 yaşından küçük çocuklarda kullanımını önermiyoruz. Daha büyük çocuklarda ise yetişkinler için önerilen dozu çocupun kilosu ile orantılamakta yarar var. Hamilelikte, önemli hastalıklarda ve düzenli ilaç kullanımında ise öncelikle doktorunuzun onayına başvurmanızı öneriyoruz. D0 tentürlerimiz Homeopatik seyreltmeler için (D1, D2 , …) güvenle kullanılabilir.

  • Yabani sarmısak sirke tentürü. Doğal elma sirkesi içinde yabani sarmısak (Allium vineale) D0 tentürü. BİLGİ.
  • Şahtere otu sirke tentürü. Doğal elma sirkesi içinde şahtere (Fumaria officinalis) D0 tentürü. BİLGİ.
  • Kırmızı yonca sirke tentürü. Doğal elma sirkesi içinde kırmızı yonca (Trifollium pratense) D0 tentürü. BİLGİ.
  • Yoğurt otu sirke tentürü. Doğal elma sirkesi içinde yoğurt otu (yapışkanotu / Galium aparine) D0 tentürü. BİLGİ.
  • Labada kökü sirke tentürü. Doğal elma sirkesi içinde labada (Rumex crispus) D0 tentürü. BİLGİ.
  • Sarı kantaron tentürü. Tıbbi etil alkol içinde sarı kantaron (Hypericum perforatum) D0 tentürü. BİLGİ.
  • Civanperçemi tentürü. Tıbbi etil alkol içinde civanperçemi (Achillea millefolium) D0 tentürü. BİLGİ.
  • Yapışan andız tentürü. Tıbbi etil alkol içinde yapışkan andız otu D0 tentürü. BİLGİ.
  • Kış iksiri. Doğal elma sirkesi içinde zencefil, soğan, sarımsak ve acı biber tentürü. Bağışıklığı destekler, kan dolaşımını uyararak bedeni ısıtır, zayıf bünyeleri güçlendirir, sindirimi destekler. Daha fazla BİLGİ.
  • Sıvı propolis. Tıbbi etil alkol içinde propolis tentürü. Sivilcelerin ve çıbanların giderilmesinde harici, bağışıklığın desteklenmesi için dahili olarak kullanılabilir. BİLGİ

>>> Kır Çocukları sipariş formu

Oğuzhan Çiftliği arı ürünleri ve pekmezi

Oğuzhan Çiftliği’nden süzme bal, doğal petek bal, polen, polen karışımlı bal ve yerel üzüm pekmezi. Ayrıntılı bilgiler için: 

Bal: https://oguzhanciftligi.wordpress.com/oguzhan-ciftligi-ballari/
Pekmez: https://oguzhanciftligi.wordpress.com/pekmez/

Çeşitli destek ürünleri

  • Doğal dudak koruyucu. Dudaklarınızı kışın soğuktan, yazın sıcaktan ve her türlü dışsal etkiden korumak için ideal, tamamen doğal bir ürün. Daha fazla bilgi.
  • Sinirliot şurubu. Bahçemizin çevresinden topladığımız sinirliotlarla yaptığımız, öksürük, soğuk algınlığı ve nefes darlığı için geleneksel bir reçete.  BİLGİ.
  • Doğal sinek kovucu sprey. Özellikle sivrisinekler, diğer sinekler ve kenelere karşı etkili. BİLGİ
  • Koruyucu güneş yağı. Doğal UV filtresi olan soğuk pres susam yağı ile eşit miktarda havuç yağı (soğuk pres zeytinyağı ve aspir yağının içine mekanik yöntemlerle özünü çıkardığımız organik havuç), az miktar doğal karakovan balmumu, kozmetik kullanıma uygun kil ve lavanta uçucu yağı. Daha fazla BİLGİ
  • Güneş sonrası bakım yağı. Güneş yanıklarında çok etkili etkili olan aynısafa (Calendula officinalis) bitkisini değerli soğuk pres yağlar ve destekleyici uçucu yağlarla buluşturduk. Bu genel bakım yağını kullandığınızda güneş yanıkları dışındaki cilt sorunlarınızda da iyileşme görürseniz şaşırmayın! Daha fazla BİLGİ

Sirke, marmelat, sos ve özel lezzetlerimiz

SAM_0782   DSC06670   elmalar pazarda3.bernacol   mahonyakaramukTOPLAMA.bernacol   IMG_3610

Marmelatlarımızı hiç şeker eklemeden, dalından topladığımız meyvelerle yapıyoruz. Ankara kırsalında doğal yetişen küçük meyvelerle (karamuk, mahonya, gövem eriği, mürver) özel tatlar oluşturuyoruz. Marmelatları sıcakken cam kavanozlara koyup kapaklarını kapatıyoruz. Bu şekilde konserve  hale gelen ürünlerimizi kapağını açmadan uzun süre saklayabilirsiniz. Açtıktan sonra buzdalabında tutmanızı ve kısa süre içinde tüketmenizi öneriyoruz.

  • Mürver-elma marmelatı. BİLGİ
  • Karamuk-elma marmelatı. BİLGİ
  • Mahonya-elma marmelatı. BİLGİ
  • Gövem eriği-elma marmelatı. BİLGİ
  • Kuşburnu marmelatı. BİLGİ
  • Alıç marmelatı. BİLGİ
  • Karamuk mevye özü/ekşisi. BİLGİ
  • Mahonya mevye özü/ekşisi. BİLGİ
  • Sumak ekşisi. BİLGİ
  • Dağ eriği ekşisi. BİLGİ
  • Mürver çiçeği şurubu (konsantre). BİLGİ
  • Elma sirkesi. Yüzde yüz elma suyu, çelik kapta uzun süreli doğal fermantasyon
  • Alıç sirkesi. Yüzde 90 turuncu alıç meyvesi püresi, yüzde 10 saf elma suyu ve yüzde 1 pancar şekeriyle doğal fermantasyon

Yılın belli dönemlerinde kendi yetiştirdiğimiz domates, fesleğen ve diğer sebze ve otlardan ürettiğimiz soslar arasında şunlar var:

  • Acı sos. Yerel domatesler ve acı biber çeşitleri, sarımsak, elma sirkesi, kaya tuzu.
  • Kahvatılık domates sosu. Yerel domates ve biberler, sarımsak, karabiber, kaya tuzu.
  • Fesleğenli makarna sosu. Yerel domates ve biberler, fesleğen, karabiber, kaya tuzu.
  • Fındıklı pestolar. Doğal tarımla yetişmiş fındık içi (Ordu-Ulubey), fesleğen veya yabani otlar, soğuk sıkım zeytinyağı, sarmısak, karabiber
  • Domates suyu. Yerel domates, kaya tuzu, dövülmüş tane karabiber, defne yaprağı. S

Çok özel bir sosumuz daha var:

  • Tomatillo salsa verde. Tahtacıörencik Köyü’ nde doğal tarımla ürettiğimiz tomatillolardan, Meksika mutfağının özel lezzeti salsa verde yaptık. Keskin tatları sevenler için ekşili-acılı bir sos. Dip sosu olarak, salatalarda, makarnalarda ve tavuk yemeklerinin yanında servis edilebilir. Daha fazla BİLGİ.

>>> Kır Çocukları sipariş formu

Tahtacıörencik Köyü’nden diğer ürünler

Kendi üretimlerimiz ve Oğuzhan Çiftliği ile birlikte ürettiğimiz ürünler dışında, sipariş formumuza Tahtacıörencik Köyü’nün dayanıklı ürünlerini de koyuyoruz. Bunlar dönem dönem değişmekle birlikte aralarında bazlama, bulgur, sebze-meyve-yabani ot kuruları  (domates, patlıcan, kabak, elma, ısırgan, sarı kantaron vs.), salamura peynir, tarhana, erişte, yaprak sarma, konserve kavurma, sucuk, köy yumurtası, yerel kırmızı nohut, yerel sarı  nohut vs. var. Bu ürünlerin TADYA doğal üretim ölçütlerine uygun  olması konusunda son derece hassasız. Undan zeytin yağına, sirkeden tuza, domatesten yumurtaya kadar ya köyümüzde doğal yöntemlerle üretilen girdilerin veya DBB ağından temin ettiğimiz girdilerin kullanılmasını sağlıyoruz. 

>>> Kır Çocukları sipariş formu

===============================================================================

Kır Çocukları ürünlerini Tahtacıörencik Doğal Yaşam Kolektifi’nin (TADYA) bir parçası olarak üretiyoruz. Ankara’da ikamet ediyorsanız ürünlerimize erişim için “Doğal Besin, Bilinçli Beslenme” grubuna da katılabilirsiniz (http://ankaradbb.wordpress.com/).

 

Doğal ürünlerimiz” üzerine 3 yorum

  1. özellikle mürver çiçeği merhemi bir harika:) keza sarıkantaron ve civan perçemi… geçen hafta ayrancı pazarından propolis de edindim aspir yağı da… şimdi sıra pazarda görmediğim ama burda lk kez rastladıım marmelatlarda..

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s