TAM BUĞDAY UNU

Tam buğday unu, buğday taneciğinin bütününü içerir. Rafine beyaz unda olduğu gibi kepeği ve rüşeymi ayrılmaz. Bir ekmek veya unlu ürün tam buğday unu ile yapılırsa buğdayın doğal yapısında bulunan proteinleri, birçok vitamin, mineral ve lif dengeli olarak içerir. Tahıl ürünleri rafine edildikçe bu besin öğeleri ve dolayısıyla sağlık açısından olumlu etkileri azalır. Beyaz ekmeğin glisemik indeksi görece yüksek olduğundan kan şekerini hızlı yükseltir ve hızlı düşürür. Tam buğday ununun glisemik indeksi daha düşüktür ve daha uzun süre tokluk hissi verir. Protein, mineraller (başta çinko) ve lif daha çok budayın kabuğunda bulunur . Rüşeym ise içerdiği E vitaminiyle vücutta hücre zarının dayanıklılığını artırır ve bağışıklık sistemini destekler.

Nerede kullanılır?

  • Ekmek yapımı (ekşi mayalı veya hazır mayalı, istenirse diğer tahıl unları katılarak). Kızılca ve Akbuğday gibi yumuşak tip buğdayların yanı sıra, durum tipi buğdaylar arasında emek yapımına en uygun olanlar Karakılçık ve Çalıbasan’dır. Ekmek yapım yöntemine ve deneyime bağlı olarak herkes uygun un karışımları (arpa ve çavdar unları dahil) kullanılabilir.
  • Yufkalı börekler ve gözleme (tam unların yufka olarak açılması beyaz una göre daha zordur ama geleneksel olarak bu şekilde yapılır). 
  • Kekler ve tuzlu kekler (kolay kullanım)
  • Çörek ve poğaçalar 
  • Kurabiye ve bisküviler (yulaf, arpa veya mısır unlarının katılmasıyla daha gevrek hale gelir)
  • Muhallebiler (unun öncesinde ince elekten geçirilmesi önerilir) 
  • Pizza, pide, turta, cheesecake veya kiş hamuru.
  • Çorbalar (başta sarımsaklı veya soğanlı un çorbası, domates çorbası, yayla çorbası ve tüm terbiyeli çorbalar) (kolay kullanım)
  • Waffle, krepler, pankekler (kolay kullanım)
  • Un helvası ve kara helva (kolay kullanım)
  • Unlu kızartmaların harcında (balık, kabak vs.) (kolay kullanım)
  • Şerbetli tatlılar, özellikle höşmerim, şekerpare, revani

>>> Kır Çocukları sipariş sitesi