Soğuk pres aspir yağı

500 cc ve 250 cc cam şişede

Doğal tarım yöntemleriyle üretip soğuk preslenmiş olan linoleik tipteki aspir yağı, yüksek kaliteli, sağlıklı ve lezzetli bir bitkisel yağdır. Hafif fındıksı lezzetiyle bir ‘gurme’ ürünüdür. Sağlık açısından organizmaya katkı yapan canlı bir yağdır.

Aspir bitkisi Anadolu’nun has bitkilerinden biridir ve geçmişte pek çok yörede sofralık yağ olarak değerlendirilmiştir. Esansiyel (insan vücudu tarafından üretilmeyen ve dışarıdan alınması gereken) yağ asitlerinden Omega-6’nın (linoleik asit) en iyi kaynaklardan birdir. Aynı zamanda önemli miktarda Omega 9 (oleik asit) de içeriyor olması diğer bir özelliğidir. Eğer diyetinizde aspir yağı ile birlikte yeterli miktarda Omega 3 kaynağına (balık, serbest otlayan hayvanların eti, sütü, yumurtası, keten yağı, semizotu vs.) yer veriyorsanız, omega asitleri yönünden dengeli bir beslenme düzenini yakalamanız kolaylaşır.

Omega-6 yağ asidinin trans hale geçip zararlı etkileri olmaması için, soğuk pres yöntemiyle çıkarılması, kimyasal işlem ve rafinasyon uygulanmaması gerekir. Omega-6 ayçiçek yağında, mısır özü yağında ve diğer bazı bitkisel yağlarda da yüksek oranda bulunmasına karşın, bu yağların soğuk sıkılmış halleri ağır kokulu veya acı olduğu için doğrudan tüketime uygun değildir. Bu tür yağların endüstriyel üretimlerinde, sıcak preslemenin yanı sıra koku giderici kimyasal işlemler yapılır ve katkı maddeleri eklenir. Bu işlemler sonucu ortaya serbest oksijen radikalleri ve trans yağ asitleri çıkar. Bunların hücre duvarlarında ve dokularda hasar oluşturduğu ve dejeneratif hastalıkların (kalp, tansiyon, obezite, damar sertliği, …) oluşumunda önemli bir etken olduğu ortaya çıkmıştır. Oysa doğal yapısını koruyan Omega-6 yağ asidinin sağlığa önemli katkıları olduğu, pek çok metabolik hastalığa karşı önlem oluşturduğu bilinmektedir.

Doğal niteliği bozulmamış tekli ve çoklu doymamış yağ asitlerinin en zengin kaynağı olarak soğuk sıkım aspir yağı, doğrudan tüketim için (kahvaltıda sade olarak veya baharatlarla, rafadan yumurta ve peynirle birlikte, salatalarda, soslarda, mezelerde) idealdir. Üstelik çok da lezzetlidir: Kendine özgü çekirdeksi tadıyla farklı, ince bir damak zevki sunar. Baharatlarla, özellikle de kimyonla, hardalla, sarımsakla ve acı biberle çok uyumludur. 

Remzibey-05 tescilli çeşidinden elde etiğimiz bu bitkisel yağ, aspir yağı sınıflandırmasında kullanılan linoleik (Omega-6) ve oleik (Omega-9) tiplerin avantajlarını birleştirir: Linoleik nitelikleri doğrudan soğuk kullanım için uygun besleyicilik özellikleri sunarken, oleik özellikleri ve yüksek E vitamini içeriği yağın besin değerini artırmakla kalmaz, bozulmadan saklanma süresini de uzatır. Bunun yanı sıra, kokusunun da hafif olması ve yanma (dumanlaşma) noktasının yüksek olması sebebiyle pişirmeler ve kızartmalar için de uygundur. Konuyla ilgili bir araştırma raporuna BU BAĞLANTIDAN ulaşılabilir.

Soğuk pres aspir yağı, sipariş geldikçe üretilip 50 ve 250 cc’lik cam şişelerde sunulmakta, kullanıcıya teslim edilene değin ışık görmeyen serin ortamlarda tutulmaktadır. Edindikten sonra buzdolabında saklamanız ve açtıktan sonra 6 ay içinde tüketmeniz önerilir. 

Aspir yağı şişmanlatmaz, tersine kilo vermeye yardımcı olur! Omega 6’nın izomerlerinden biri olan CLA’nın (Conjugated Linoleic Acid)  zayıflamaya yardımcı olduğu bilimsel araştırmalarca ortaya konmuştur.

Linoleik tipteki soğuk pres aspir yağımız:

  • Yozgat Gövdecili Köyü’nde doğal tarımla üretilmiş aspir tohumarından sıkılmıştır. Aspir üretiminde hiçbir kimyasal madde, ilaç, gübre vs. kullanılmamıştır.
  • Isıl veya kimyasal işlem, rafinasyon ve yüksek basınç görmemiş olduğundan doğal bileşenlerini ve besin değerlerini korur.
  • Doymuş yağ oranı en düşük, doymamış yağ oranı en yüksek (%90-93) yağlardan biridir.
  • Yağ asidi oranları dengelidir: Omega-6 (linoleik; %70-75 arası), Omega-9 (oleik; %15-20 arası) ve diğer değerli yağ asitleri.
  • Trans yağ içermez.
  • Yüksek oranda E vitamini (α-tokoferol) ve önemli derecede K vitamini, cis-linoleik asit ve kolin içerir. Bu bileşenler güçlü antioksidan özellik gösterir.
  • Doğrudan doğruya sağlık destek ürünü, diyet gıdası veya kozmetik (saç ve cilt bakımı) olarak kullanılabilir.
  • Sipariş geldikçe sıkılmakta ve cam şişelerde sunulmaktadır. Aşırı sıcaktan korunduğu sürece uzun bir raf ömrü vardır.
  • Güvenli, geleneksel ıslahla üretilmiş yerli tohumdandır (Remzibey-05). Anadolu’nun yerli bitkilerindendir. Sulama gerektirmeyişi ve çok yönlü kullanımı ile ekolojik tarım için ideal bir bitkidir.

Soğuk pres aspir yağıyla ilgili sık sorulan soruların cevaplarını bu sayfada bulabilirsiniz.

Yorum bırakın