Mahonya-elma marmelatı

210 cc cam kavanoz

İçindekiler:

  • Taze mahonya (Mahonia aquifolium) meyvesi (ODTÜ Kampüsünün kirlilikten uzak bölgelerinden)
  • Doğal tarım ürünü elma

Mahonya Kuzey Amerika kökenli, çalı formunda bir bitkidir. Meyveleri güvenle yenebilir olmakla birlikte, tadının ekşi olması ve çok sayıda büyük çekirdeği olmasından dolayı bu özelliği pek bilinmez. Oysa önemli  bir C vitamini  kaynağıdır. Akrabası olan karamuk (berberis; amberparis) bitkisi gibi, meyvelerinde bolca C vitamini ve anti-alerjik bileşenler vardır. ODTÜ Kampüsünde peyzaj bitkisi olarak yaygın şekilde dikilmiş olan mahonya, son yıllarda özellikle orman alt tabakasında kendiliğinden yayılmaktadır.

Ayıklanıp yıkanan mahonya meyveleri ve elmalar ayrı ayrı, hafifçe haşlanır ve kevgirden geçirilir ve karıştırılır. Sıcakken ısıtılmış cam kavanozlara konur ve konserve yapılır.

Olduğu gibi veya isteğe göre tatlandırılarak tüketilir. Açtıktan sonra buzdolabında tutulması ve 3-4 gün içinde tüketilmesi önerilir.

Reklamlar

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s