Karamuk meyve özü/ekşisi

210 cc cam kavanoz

İçindekiler:

  • Taze karamuk (Berberis vulgaris/Berberis thunbergii) meyvesi (ODTÜ Kampüsünün kirlilikten uzak bölgelerinden ve Tahtacıörencik Köyü’nden)

Yaygın karamuk (Berberis vulgaris; amberparis, kadın tuzluğu, boyacı kökü) Orta Anadolu’da bolca bulunan, toprak ve su yönünden kanaatkar, çalı formunda bir bitkidir. Akrabası olan Japon karamuğu (Berberis thunbergii) ülkemizde park ve bahçelerde dekoratif bir peyzaj bitkisi olarak yaygın şekilde kulanılmaktadır. Japon karamuğu son yıllarda ODTÜ kampüsünün yabanıl alanlarına da yayılmaya başlamıştır. Her iki karamuk türünün de meyveleri yenir, ama küçük ve çok ekşi olmasından dolayı bu şekilde fazla kullanılmaz. Meyveler C vitamini ve anti-alerjik bileşenler içerir.

Karamuk meyveleri hafifçe haşlanır ve kevgirden geçirilir. Sıcakken ısıtılmış konserve kavanozlarına konur ve kapağı sıkıca kapatılır. Meyvelerin toplamasından ve işlenmesine kadar oldukça zahmetli şekilde üretilen özel bir üründür.

Marmelat olarak ya da sulandırılıp limonata benzeri soğuk içecek olarak tüketilebilir. Ekşi bir salata sosu olarak çok uygundur. Pişmiş nişasta ve şeker ile karıştırılatak pasta ve tatlılarda sos-jöle olarak kullanılabilir. Kastamonu yöresinde özel yemeklere (örneğin tavuk çorbası) katılır.

Açtıktan sonra buzdolabında tutulması ve 3-4 gün içinde tüketilmesi önerilir.

Reklamlar

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s