Ketencik tohumu yağı

Ketencik (camelina) yağının en önemli özelliği Omega-3 (linolenik) yağ asitleri yönünden zengin oluşudur. Yağın ortalama %35 ila %40’ı bu bileşenden oluşur. Yüzde 30 kadar Omega-9 (oleik), yine yüzde 30-35 kadar da Omega-6 (linoleik asit) içerir. 

Ketencik tohumu yağının diğer Omega-3 kaynaklarına (örneğin keten yağı) göre avantajı ısıya ve ışığa karşı çok daha dayanıklı olması ve nakliye-depolamada soğuk zincir gerektirmemesidir.Bu da, antioksidan işlevi gören alfa ve gama tokoferollerin (E vitamini kaynakları) yüksek oranda bulunmasına bağlanır. Dumanlaşma derecesi de yüksektir.

Omega-3 esansiyel (vücudun dışarıdan alması gereken) yağ asitlerinden biridir. Bilinen kaynakları arasında balık yağı, merada beslenen hayvanların et ve sütü, ceviz yağı ve özellikle keten yağı vardır. Ketencik tohumlarında Omega-3’ün bir formu olan ALA (alfa-linolenik asit) bulunur. Araştırmalar ALA’nın kalp sağlığını koruyucu, enflamasyon giderici ve merkezi sinir sistemini düzenleyici etkileri olduğunu göstermiştir. 

 

Harici olarak enflamasyon giderici ve ağrı kesici özellik gösterir. Bu amaçla özellikle romatizmal eklem sorunlarında kullanılır.

 

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s