Filizlendirme ve çimlendirme

Bize bazen filizlendirme ve çimlendirme hakkında soru soran arkadaşlar oluyor. Filizlendirme daha çok kabuğu çok sert olmayan tohumlar için uygun: Tohumları bir süre nemli ve ılık tutarak filiz çıkarmalarını sağlıyoruz. En kolay yollarından biri bir kavanoza tohumları koymak, günaşırı yıkayıp suyunu süzerek nemli bırakmak. Tohumun türüne bağlı olarak 3 ila 10 gün içinde tüketilmeye hazır hale gelir. Genellikle salatalara eklenerek tüketilir. Yonca (alfalfa) tohumu, maş fasulyesi, mercimek, roka-ızgın tohumu, turp tohumu, çemen tohumu gibi tohumlar filizlendirme için çok uygunlar.

Buğday, arpa, çavdar ve yulaf gibi tahıllarda filizlendirme yapılabilir ama biz daha çok çimlendirmeyi öneriyoruz: Tohumları yayvan bir saksı içinde toprağa ekip kurudukça sulayarak yeşil çime dönüşmesini sağlamak. Bu çimleri defalarca makasla kesip kullanabiliyorsunuz. Örneğin salatalara katılıyor veya mutfak robotunda suyu çıkartılıp doğrudan veya meyve sularıyla karıştırılıp içiliyor. Konuyla ilgili kısa bir yazı: http://www.aktuel.com.tr/saglik/2012/11/27/tahil-cimlendirmeyle-ilgili-hersey