2016 fidelerimiz – Bilgiler

Mayıs’ın ikinci haftasına hazır olmak üzere doğal tohumlardan fide yapıyoruz. İhtiyacımızdan fazlasını mahalle bostanlarıyla paylaşacağız, bir kısmını da satışa sunacağız.

Bu yıl plastik viyoller kullanmak istemedik. Küçük bir seraya doğrudan toprağa ektik tohumları. Yeri hazırlamak için epey uğraştık. Kazdık, gevşek toprak getirdik, doğal gübre ekledik, diğer seradan naylon kesip getirdik, ahşaplardan bölmeler yaptık, tohumları özenle ektik, damlama sulama çektik. Köylülerimize beğendiremedik ama bence güzel bir uygulama oldu:

Fideler çimlendi ve hızla büyüyorlar. 14-15 Mayıs haftasonu Ankara’da belirli mekanlardan (mesela parklarda buluşabiliriz) fide teslimi yapmayı düşünüyoruz. Bütün bu çeşitler için önerimiz açık havaya (balkon veya dışarısı) 10 Mayıs’tan önce çıkarmamanız. Çünkü bu tarihten önce Ankara’da don vurma olasılığı olur.

Fideleri özenle çıkardıktan sonra köklerini çamurla topaklayıp bezle bağlayarak sağlıklı bir şekilde aktarılmalarını sağlayacağız. Köklerinin gelişimi doğru yönde olacağından (dönme olmayacağından) viyollerde yetişenlere göre daha iyi gelişim gösterebilirler. Ama alındıktan sonra birkaç gün içinde dikilmeleri gerekir.

Aşağıdaki tabloda 2016’da kısıtlı miktarda da olsa sunmayı planladığımız fide çeşitlerimiz ve bunların Ankara’da yetiştirilmesi ile ilgili bazı bilgileri bulabilirsiniz. Bu tablodan yararlanarak her çeşidin örneğin balkonunuz veya küçük bahçeniz için uygun olup olmadığını görebilirsiniz:

t Işık isteği Kendini dölleme (iç mekanda müdahalesiz) Su/Nem isteği Toprak büyüklüğü Sıra üzeri/Sıra arası Zorluk derecesi
1. Güdül/Ayaş yerel halkalı domates (iri, kırmızı) Tam güneş Evet Orta Büyük 50/120 Zor
2. Güdül/Ayaş yerel turuncu domates (orta büyüklük, yuvarak) Tam güneş Evet Orta Büyük 50/120 Zor
3. Güdül yerel pembe domates  (orta büyüklük, yuvarak) Tam güneş Evet Orta Büyük 50/120 Zor
4. Kırşehir / Güneşköy iri pembe domates Tam güneş Evet Orta Büyük 50/120 Zor
5. Güdül yerel küpe domates (küçük, çeri türü) Tam güneş Evet Az Orta 40/100 Orta
6. Küçük sarı armut domates Tam güneş Evet Az Orta 40/100 Orta
7. Tozlu yerel patlıcanı Tam güneş Evet Orta Orta 35/100 Zor
8. Yalova pala patlıcan Tam güneş Evet Orta Orta 35/100 Zor
9. Top cin biber (acı) Tam güneş/yarı güneş Evet Çok Küçük 35/45 Orta
10. Çizgili Balkan biberi (çok acı) Tam güneş/yarı güneş Evet Çok Orta 40/50 Orta
11. Arnavut biberi  (Cayenne tipi, acı) Tam güneş/yarı güneş Evet Çok Küçük 35/45 Orta
12. Thai biberi  (Küçük, toplu, acı) Tam güneş/yarı güneş Evet Çok Küçük 30/40 Orta
13. Serrano biberi  (orta boy, etli, acı) Tam güneş/yarı güneş Evet Çok Orta 40/50 Orta
14. Yeşil-mor sivri uçlu cin biber (küçük, az acı) Tam güneş/yarı güneş Evet Çok Küçük 35/45 Orta
15. Yalova sürmeli biber (ince, tatlı) Tam güneş/yarı güneş Evet Çok Orta 40/50 Orta
16. Altınçilek (sarı güveyfeneri/yer kirazı) Tam güneş Evet Orta Orta 50/100 Kolay
17. Kırmızı altınçilek (yabani güveyfeneri / yer kirazı) Yarı güneş/hafif gölge Evet Çok Orta 30/50 (Kökten yayılıcı) Kolay
18. Tomatillo Tam güneş Hayır Orta Büyük 60/120 Kolay

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s