Tahtacıörencik’te hasat

Bu yıl köyümüzde sebze iyi olmadı, geç oldu, ama neyse ki sezon biraz uzayacak gibi. Küçük bahçe ve bostanlarımıza ektiğimiz sebzelerden kendi ihtiyacımız için hasat yapıyoruz. Biraz da domates sosu yapıyoruz.

Sepette neler var görebiliyor musunuz? Kenardaki minik kavun müthiş kokulu bir kavun. Yıllar önce Yeşilöz’de Mehmet keleş dayımız vermişti, şimdi yine tohumunu bulup yetiştirdik. Yemek için değil, sadece koklamak için yetiştiriliyor 🙂

Masanın üzerine dizdiğimiz domatesler, yıllardır tohumlarını alıp çoğaltmaya çalıştığımız eski, atalık çeşitler. Sağdan sola Güdül (Yeşilöz) Halkalı, Kaş Alacalı, Kırşehir/Güneşköy Pembe, Güdül (Yeşilöz) Pembe, Ayaş Turuncu. Bunlar kısmen bizim verdiğimiz isimler.

Hasat2015       Tohumluklar2015

Bunlardan Güdül Halkalı, Güdül Pembe ve Ayaş Turuncu, o hep aranan “eski Ayaş domatesleri”. Bir de resimde olmayan, bu bölgenin küçük tarla domatesi var (bir tür çeri domates). Uzun yıllardır bunları inceliyorum, arkadaşlarımla beraber ekip çoğaltıyorum. Deneyimlerim, gözlemlerim ve bütün işaretler bunların çok eski çeşitler olduğunu gösteriyor. (Güdül de tarihsel olarak Ayaş bölgesi içinde anılır). Müthiş lezzetliler, modern tarım ölçütlerine göre “verimli” değiller, kabukları ince ve taşımaya dayanıklı değiller. Umuyorum önümüzdeki baharda bunların fidelerinden bolca yapıp paylaşabileceğiz.

Bir de teşekkürlerimizi iletmek istiyoruz, bahçelerimize emek veren güzel insanlara: Selda, Faustin, Çağım, Pınar, Kamuran, Ezgi, Sinem, Sam, Vida, Daniel, İnan Mayıs, Yağmur, Önder, Yunus, Orkun, Özge, Necati Ağabey… Bağını bize açan Fatma teyzemize de teşekkürler.

Reklamlar

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s