Bahattin Usta’dan tam tahıl unları ve Güney Afrika’lılar :)

Merhaba,

Köyde kara kış başladı, soğuk mu soğuk. Neyse ki odunumuz var, ihtiyaç duyduğumuz yerde soba yakıyoruz.

Üç gündür yanımızda Güney Afrika’dan konuklarımız var. Kendilerini kabul eden, kalacak yer ve yemek sağlayan ev sahiplerine her türlü işlerinde gönüllü destek oluyorlar, bu yolla seyahat ediyor ve karşılıklı bilgi ve deneyimlerini paylaşıyorlar. Pierre, Tara ve çocukları Anine, Bradley ve Sharon. Üç gün gibi kısa bir zaman içinde birbirimize uyum sağladık. Bu sıcak ve kocaman gönüllü insanları çok sevdik. Burada hayatlarında ilk kez kar gördüler. Özellikle küçük kız Sharon bu işe bayıldı, içeri zor soktuk.

Dün ben, Pierre ve Sharon, köyümüze 100 km mesafedeki Gürleyik Köyü’ne (Mihalıççık, Eskişehir) gittik. Size daha önce bahsettiğimiz Coşkun ailesinin yanına (ilgili yazı burada). Elimizde son kalan iki çuval organik karakılçık buğdayını taş değirmende öğüttürmek için. Bu kez Bahattin Ustanın üç oğlu da yanındaydı. Değirmenden kareler:

                   

Bizleri bölen, ayıran, sınırlayan düşünceleri, koşullanmaları bir yana bıraktığımızda, evlerimizden ve ofislerimizden çıkıp birbirimizle ilişki kurmaya başladığımızda ne olur?:

               

Aşağıdaki resim de Beypazarı Akçakavak Köyü’nden, İsmail Nacak ve ailesinden, organik havuçlar. Her mevsimde yetişebilen her türlü sebzeyi organik olarak yetiştiren müstesna insanlar. Kırsalda zaman geçirdikçe toprağın ne kadar bereketli olduğunu, bizleri korkutan o büyük gıda ve endüstri devlerinin söylemlerinin aksine, doğayla barışık, bolluk içinde bir yaşamın nasıl da mümkün ve erişilebilir olduğunu daha iyi görüyoruz:

Kırsalda kendine yeten bir yaşam kurma hayallerimizi besleyen, bizlere bu yolda destek olan doğal ürünlerimizden bahsetmeye devam edeceğim. Bu sefer konumuz Kır Çocukları listesindeki unlar ve diğer tam tahıl ürünleri.

Oğuzhan Çiftliği dışında köyümüzdeki ve yakınımızdaki üreticilerle birlikte, DBB grubuna en doğal ve en kaliteli unları sunmaya çalışıyoruz. Karakılçık buğdayı, çavdar ve arpa İdris Oğuzhan’ın organik belgeli ürünleri. Tosunbey buğdayı Gürleyik’ten Coşkun ailesinin ilaçsız yerel üretimleri. Bu buğdayları bütün olarak; lif, mineral ve vitamin açısından zengin kabukları ve ruşeymi içinde kalacak şekilde, Gürleyik Çayı üzerindeki eski taş değirmende, Bahattin Usta’ya öğüttürüyoruz. Taşların yavaş dönüyor olması sayesinde unda yanma olmuyor. Taze halde, bez torbalarda sunumunu yapıyoruz. Biz bu unları ekmek, bazlama, mantı, krep, gözleme, kek dahil her tür unlu üründe kullanıyoruz. Çavdar ve arpa unlarını da buğday unuyla %10-15 civarı karıştırıyoruz.

TADYA Kır Çocukları listesindeki tam tahıl ürünleri aşağıdaki tabloda. Unlarla (2 çeşit tam buğday unu, tam çavdar ve tam arpa unları) ilgili daha fazla açıklamayı mesajın alt kısmında bulabilirsiniz. Siparişlerinizi kargo ile gönderebiliyoruz (100 TL’lik alışverişe kadar sabit 7 TL, sonası sabit 14 TL). İsteklerinizi şu yollarla bize iletebilirsiniz:

Kır Çocukları Sipariş Formu

Ürün adı Açıklama
Karakılçık buğdayı tam unu Oğuzhan Çiftliği’nde yetiştirilen karakılçık buğdayından, Gürleyik su değirmeninde öğütülmüş çok özel bir ürün. Anadolu’nun kaybolmaya yüz tutmuş değerlerinden Karakılçık buğdayını ekolojik tarımla ürettik. Her türlü hamur işi, ekmekler, börekler, kekler için uygun.
Tusonbey buğdayı tam unu Eskişehir, Mihalıççık, Gürleyik Köyü’ndeki Gürleyik Çayı üzerinde taş değirmen işleten Bahattin Usta’nın kendi Tosunbey buğdayından öğüttüğü un. Buğday üretiminde böcek ve ot ilacı yok. Katkısız, saf, tam buğday unu. Ekmekler, börekler, kekler için uygun.
Tam çavdar unu Eskişehir, Mihalıççık, Gürleyik Köyü’ndeki Gürleyik Çayı üzerinde taş değirmen işleten Bahattin Usta’nın, Oğuzhan Çiftliği’nde doğal tarımla yetişen çavdarlardan öğüttüğü un. Katkısız, saf, tam çavdar unu. Ekmeklerde, böreklerde, keklerde ve un kullanılan her yerde, buğday ununa sağlıklı bir katkı.
Tam arpa unu Eskişehir, Mihalıççık, Gürleyik Köyü’ndeki Gürleyik Çayı üzerinde taş değirmen işleten Bahattin Usta’nın, Oğuzhan Çiftliği’nde doğal tarımla yetişen Aydan Hanım çeşidi yerli arpalardan öğüttüğü un. Katkısız, saf, tam arpa unu. Ekmeklerde, böreklerde, keklerde ve un kullanılan her yerde, buğday ununa sağlıklı bir katkı.
Keten tohumu Oğuzhan Çiftliği’nden, doğal tarımla yetiştirilmiş keten tohumları. İyi bir Omega 3 ve lignan kaynağıdır. Öğütülüp salatalara ve çorbalara eklenebilir. Kabızlıkta günde 3 defaya kadar, 1 tatlı kaşığı bütün halde yutulup üzerine ılık su içilir.
Çemen (boyotu) tohumu Oğuzhan Çiftliği’nden, doğal tarımla yetiştirilmiş çemen (boyotu) tohumları. Çimlendirip salatalara eklenir. Öğütülüp çemen karışımlarına ve yöresel yemeklere konur.
Çörekotu tohumu Oğuzhan Çiftliği’nden, doğal tarımla yetiştirilmiş yerli çeşit çörekotu. Ezilerek veya öğütülerek salatalara ve çorbalara eklenebilir.
Yerel roka (ızgın) tohumu Oğuzhan Çiftliği’nden, doğal tarımla yetiştirilmiş ızgın (Anadolu’nun yerel roka çeşidi) tohumları. Çimlendirilerek salatalara veya öğütülerek salata veya çorbalara eklenir.
Tarhana Tahtacıörencik Köyü’nde Duran ailesinin (Nursemin-İbrahim) doğal tarımla yetiştirdiği sebzelerden ve Gürleyik Köyü taş değirmenden gelen tam buğday unundan köy tarhanası. Az acılı.
Diğer açıklamalar:

3 yıldan bu yana köyümüzde yetiştirilebilecek Anadolu buğdaylarını araştırıyoruz. Bu bölgede Kunduru adı verilen sert, makarnalık buğday çeşidi var. Bunu biz henüz ekmedik. Balıkçı Mustafa’dan edindiğimiz sarı buğday ve karakılçık buğdayının denemelerini yaptık. Tamamen doğal tarım yöntemleriyle, hiçbir ilaç veya gübre kullanmadan. Karakılçık buğdayı iki yıldır iyi sonuç veriyor. Yapay gübre ve kimi zaman ot ilaçlarıyla desteklenen yeni, genellikle Ukrayna meşeli kısa saplı buğday çeşitlerine göre çok daha seyrek çıkıyor ve daha az – en çok yarısı kadar – verim veriyor. Ama toprağın sağlılığını koruduğumuz ve sağlıklıi nitelikli ğrün aldığımız için buna değiyor. Bir de karakılçık buğdayına domuzlar pek rağbet etmiyor.

Bu yıl köyümüzde Duran ailesi ürettiklerii karakılçık buğdayının bir kısmını bulgur yaptılar. Bir kısmını da yeniden ektiler. Geçen güz bu buğdaydan Oğuzhan Çiftliği’ne, İdris Bey’e iletmiştik. O da bizim için bir miktar üretti. Şimdi elimizde az miktarda – 50 kg’den az- karaklıçık buğday unu var. Yine Oğuzhan çiftliğinde üretilen çavdar ve arpalardan tam çavdar unu ve tam arpa unu da kısıtlı miktarda var.

Unumuzu, köyümüze 1 saat mesafede, Mihalıççık lçesinde yer alan Gürleyik Köyü su değirmeninde Bahattin Usta çekiyor. Ne yazık ki nesli tükenme noktasında olan insanlar. Tarlalarını öküzlerle sürüyor ve büyük ölçüde doğal tarım – sebze, fasülye, tahıl – yapıyorlar. Yazdan beri listemizde, kendi ürettikleri Tosunbey buğdayından çektikleri tam buğday ununu da var.  Bahattin Usta veya oğlu Yüksel’e ulaşmak isterseniz telefonları 54423310595448823546.

Duran’ların bulguru ve eriştesi bitti, ama yine kendi un ve organik sebzelerinden ürettikleri tarhanadan bir miktar var. Çemen, keten ve ızgın tohumlarını sofralarınızda birer sağlık desteği olarak kullanabilirsiniz.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s