Aşağıdaki tabloda fide çeşitlerimizin Ankara’da yetiştirilmesi ile ilgili belli başlı özellikleri bulabilirsiniz. Bu tablodan yararlanarak her bir çeşidin, örneğin balkonunuz veya küçük bahçeniz için uygun olup olmadığını görebilirsiniz.
Çeşit ismi üzerine tıkladığınızda, söz konusu türün yetiştirilmesiyle ilgili bilgi ve deneyim paylaşımına imkan veren bir sayfa açılacaktır.
Çeşit | Işık isteği | Kendini dölleme (iç mekanda müdahalesiz) | Su/Nem isteği | Toprak büyüklüğü | Sıra üzeri/Sıra arası | Zorluk derecesi |
1. Kırmızı dibi alacalı domates | Tam güneş | Evet | Orta | Büyük | 50/120 | Zor |
2. Güdül yerel halkalı domates (iri, kırmızı) | Tam güneş | Evet | Orta | Büyük | 50/120 | Zor |
3. Kırşehir / Güneşköy iri pembe domates | Tam güneş | Evet | Orta | Büyük | 50/120 | Zor |
6. Güdül yerel pembe domates | Tam güneş | Evet | Orta | Büyük | 40/120 | Zor |
8. Deşti (susuz yetişen) domates – Adıyaman | Tam güneş | Evet | Az | Büyük | 40/100 | Orta |
13. Elazığ Palu yerel domates | Tam güneş | Evet | Orta | Büyük | 50/120 | Zor |
9. Güdül yerel küpe domates (küçük, çeri türü) | Tam güneş | Evet | Az | Orta | 35/100 | Orta |
10. Küçük kırmızı armut domates (Kerkenes) | Tam güneş | Evet | Orta | Orta | 35/100 | Orta |
11. Küçük sarı armut domates (Güneşköy) | Tam güneş | Evet | Orta | Orta | 35/100 | Orta |
12. Bölmeli küpe domates (görece büyük çeri türü) | Tam güneş | Evet | Az | Orta | 35/100 | Orta |
19. Yalova uzun patlıcan | Tam güneş | Evet | Orta | Büyük | 65/50 | Zor |
24. Yalova pala patlıcanı | Tam güneş | Evet | Orta | Büyük | 65/50 | Zor |
22. Tozlu yerel patlıcanı | Tam güneş | Evet | Orta | Büyük | 65/50 | Zor |
25. Tatlı sivri biber – Bursa | Tam güneş/yarı güneş | Evet | Çok | Orta | 40/50 | Orta |
26. Çarliston biber – Bursa | Tam güneş/yarı güneş | Evet | Çok | Orta | 45/55 | Orta |
27. Kırmızı kapya (közlük-yağlık) biber | Tam güneş/yarı güneş | Evet | Çok | Orta | 45/55 | Orta |
28. Acı top biber | Tam güneş/yarı güneş | Evet | Çok | Küçük | 35/45 | Orta |
29. Gül biber (çiçek biber) – Bayramiç | Tam güneş/yarı güneş | Evet | Çok | Küçük | 40/45 | Orta |
30. Çizgili Balkan biberi (çok acı) – Bayramiç | Tam güneş/yarı güneş | Evet | Çok | Orta | 40/50 | Orta |
31B. Dolma biber (Kandil) – Yalova | Tam güneş/yarı güneş | Evet | Çok | Orta | 45/55 | Orta |
32. Ordu yerli hıyar | Yarı güneş/hafif gölge | Hayır | Çok | Büyük | 45/120 | Orta |
20. Altınçilek (sarı güveyfeneri/yer kirazı) | Tam güneş | Evet | Orta | Orta | 60/100 | Kolay |
21. Kırmızı altınçilek (yabani güveyfeneri / yer kirazı) | Yarı güneş/hafif gölge | Evet | Çok | Küçük | 30/50 (Kökten yayılıcı) | Kolay |
15. Yeşil tomatillo | Tam güneş | Hayır | Orta | Büyük | 60/120 | Kolay |
14. Mor tomatillo | Tam güneş | Hayır | Orta | Büyük | 60/120 | Kolay |
33. Beyaz sakız (yemeklik) kabak (Tahtacıörencik yerel) | Tam güneş | Hayır | Orta | Büyük | 60/120 | Orta |
55A. Balkabağı (Tahtacıörencik yerel) | Tam güneş/yarı güneş | Hayır | Orta | Çok büyük | 70/180 | Kolay |
55B. Balkabağı (Doğanbey – Üç Elma) | Tam güneş/yarı güneş | Hayır | Orta | Çok büyük | 70/180 | Kolay |
38. Uzun balkabak | Tam güneş/yarı güneş | Hayır | Orta | Çok büyük | 70/150 | Kolay |
40. Lif kabağı | Tam güneş/yarı güneş | Hayır | Orta | Büyük / Dikey | 50/100 | Kolay |
54. Ordu kara kabak (çorbalık/yemeklik) | Tam güneş/yarı güneş | Hayır | Orta | Çok büyük | 60/130 | Kolay |
39. Susak (sarmaşık su kabağı) | Tam güneş/yarı güneş | Hayır | Orta | Orta (sarmaşık) | 50/80 | Kolay |
34. Kazan kavunu | Tam güneş | Evet | Az | Çok büyük | 60/180 | Kolay |
35. Dilimli sarı kış kavunu – Dalyan | Tam güneş | Evet | Az | Çok büyük | 60/180 | Kolay |
36. Kara karpuz (Güdül yerel karpuz) | Tam güneş | Hayır | Az | Çok büyük | 80/200 | Kolay |
37. Beyaz karpuz (Bursa) | Tam güneş | Hayır | Az | Çok büyük | 80/200 | Kolay |
Karalahana | Yarı güneş/hafif gölge | Hayır | Çok | Küçük/Orta | 50/70 | Kolay |
23. Bamya | Tam güneş | Evet | Orta | Küçük | 40/70 | Orta |
42. İnegöl Pırasa | Yarı güneş/hafif gölge | Hayır/Önemsiz | Orta | Küçük | 50/70 | Zor |
43. Tahtacıörencik yerel fasülye (taze tüketim) | Tam güneş/yarı güneş | Evet | Çok | Orta/Dikey | 8 /30 | Kolay |
53. Gürleyik yerel sırık fasülye (taze tüketim) | Tam güneş/yarı güneş | Evet | Çok | Orta/Dikey | 8 /30 | Kolay |
45. Barbunya (Çankırı – Üç Elma) | Tam güneş/yarı güneş | Evet | Çok | Orta/Dikey | 8 /30 | Kolay |
46. Karagöz börülce | Tam güneş/yarı güneş | Evet | Çok | Orta/Dikey | 10 /30 | Orta |
47. Maş fasülyesi | Tam güneş/yarı güneş | Evet | Orta | Küçük | 15/30 | Kolay |
48. Çerkes Mısırı | Tam güneş/yarı güneş | Hayır | Çok | Orta/Dikey | 65 /25 | Kolay |
49. Ordu Yerli mısır (posul) | Tam güneş/yarı güneş | Hayır | Çok | Orta/Dikey | 65 /25 | Kolay |
50. Artvin Macahel beyaz mısır (haşlamalık / unluk / çorbalık) | Tam güneş/yarı güneş | Hayır | Çok | Orta/Dikey | 65 /25 | Kolay |
51. Kırmızı cin mısır (Güneşköy’den) | Tam güneş | Hayır | Çok | Orta/Dikey | 60 /20 | Kolay |
52. Japon cin mısır (küçük) | Tam güneş/yarı güneş | Hayır | Çok | Küçük/Dikey | 50/15 | Kolay |
Geri bildirim: Fide dağıtımı ve Agroekoloji söyleşisi | Tahtacıörencik Doğal Yaşam Kolektifi